ΥΦΑΝΤΙΚΗ

Η τέχνη της υφαντικής στην Ελλάδα

ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η υφαντική είναι ένας τομέας της χειροτεχνίας που η Κρήτη έχει δείξει χρόνια παράδοση.

Ιστορικά η τέχνη της υφαντικής εμφανίζεται κατά την νεολιθική εποχή, καλύπτοντας την βασική ανάγκη του ανθρώπου για ένδυση.

Στα αρχαία χρόνια , η θεά Αθηνά θεωρείται προστάτιδα και δασκάλα της υφαντικής .

Από τα μυθικά χρόνια , γνωστός είναι ο μίτος της Αριάδνης καθώς και οι υφαντές φορεσιές των μινωίτισσων γυναικών , όπως αποτυπώνονται σε τοιχογραφίες της Κνωσού.

Στα ομηρικά χρόνια η υφαντική τέχνη εμφανίζεται ως κύρια ενασχόληση της Πηνελόπης όπου κάθε βράδυ ξήλωνε και το πρωί ύφαινε , αποφεύγοντας έτσι τις πιέσεις των μνηστήρων.

Η μεγαλύτερη όμως άνθιση της υφαντικής εμφανίζεται κατά τα βυζαντινά χρόνια. Η κατασκευή κλινοσκεπασμάτων, ενδυμάτων, ιερατικών αμφίων καθώς και φορεσιές αυτοκρατόρων και κυριών της εποχής ήταν κυρίως έργα υφαντικής.

Στην Κρήτη η υφαντική είναι μια τέχνη που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Οι αργαλειοί παραδίδονταν από μητέρα σε κόρη προκειμένου η νεότερη να φτιάξει την προίκα της.

Το παρελθόν συναντά το παρόν για να πορευθεί το μέλλον.

Προίκα πλέον οι κοπέλες δεν υφαίνουν , παρουσιάζονται όμως αρκετά καλλιτεχνήματα σε ρούχα , χαλιά, τσάντες και πολλές άλλες ευφάνταστες δημιουργίες.

Στις μέρες μας διασώζονται ακόμα παλιοί αργαλειοί , ανακατασκευάζονται αν χρειαστεί ώστε να γίνουν λειτουργικοί και χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για να διατηρηθεί αυτή η πολύτιμη τέχνη της υφαντικής.

Η εταιρία μας ασχολείται από το 1979 με την κατασκευή ξύλινων χειροκίνητων αργαλειών , από τις λίγες που υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη, κάνοντας και ανακατασκευές παράλληλα σε παλιούς παραδοσιακούς αργαλειούς, διατηρώντας ταυτόχρονα και την βιοτεχνία όπου και παράγουμε τσαντάκια, χαλιά , παραδοσιακά κρητικά υφαντά ( πετσέτες , τραπεζομάντιλα , καρέ κλπ.).